18 Mayıs 2014 Pazar

"Cinsiyetçilik ağaçta yetişen bir şey değil"

aşağıdaki ropörtajı marksist.org'a verdik. "Kim bu CinsoMedya'cılar?" diye soruyor idiyseniz, işte buyrun hiç bilmediğiniz yönlerimizle, dobra dobra ama cesur pozlarsız cevaplarımızla biz :)

Medyanın ensesindeler: "Cinsiyetçilik ağaçta yetişen bir şey değil"
Kısa bir süre önce, internet medyasına farklı tonda yayın yapan bir blog katıldı: 'Cinsiyetçi Medya Takip', nam-ı diğer 'Cinso Medya'. Game of Thrones'dan Ağaoğlu Myhome reklamına, Petek Dinçöz'den Scarlett Johansson haberlerine kadar geniş bir yelpazede, medyanın cinsiyetçi hâllerini hararetli bir şekilde inceliyorlar.
Marksist.org, Cinso Medya'nın editörleri Elçin Poyraz, Aspurçe Gizem Kılınç ve Alper Ard ile bir röportaj yaptı.
CinsoMedya olarak sizi tanıyalım. Kimsiniz siz?
Aspurçe: İlla tanımlamak gerekirse, cinsiyetçilikle ağır derdi olan sosyalist aktivistleriz. Başka meselelere de kafa yoruyoruz. Ama cinsiyetçilik ve bunun medyadaki sunumları o kadar saçma sapan bir hâl aldı ki, bununla özel olarak ilgilenmek gerektiğine karar verdik. Şu anda iki kadın ve bir erkekten oluşan üç kişilik bir editör grubuyuz. Mart ayının ortasında yayına başladık. Facebook ve Twitter'a da hesaplar ekledik ve insanların ilgisini çekmeye başladı. Gördük ki, bu alanda gerçekten de bir ihtiyaç var ve birçok destek mesajı aldık.
Sizi tanımayan okurlar için bir de yaptığınız şeyin içeriğinden kısaca bahsedelim mi?
Elçin: Tabii. Sitemizde Cinsiyetçi Medya Takip sloganıyla ana akım medyadaki cinsiyetçi yayınları takip ediyor ve bunu isim vererek ifşa eden haber analizleri yapıyoruz. Bolca görsel malzeme ve mizahi bir dil kullanarak yapıyoruz bunu genellikle. Ama çok da ısrarcı değiliz bu tarzda. "Evde ideal kadın nasıl olmalıdır?" gibi bir haberi ti'ye almanız mümkün ama "Evli adamla aşk cinayetle bitti" gibi sarsıcı bir haberi ele aldığınızda bunun görseli, mizahı çok geride kalıyor. Sadece sunuştaki dili ifşa etmeye odaklanıyorsunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder