21 Mart 2014 Cuma

Madonna'nın flu koltuk altı kılları

Halihazırda saçma sapan bir Twitter sansüründen geçtiğimiz şu günlerde MİLLİYET de kendi absürd sansürüne imza atmış. Madonna'nın kişisel sitesinden paylaştığı ve koltuk altı kıllarını gösterdiği fotoğrafı hem yayınlamış, hem sansürlemiş. Tabi ki üzerine tıklanma parası kazanmayı da ihmal etmeden (ismine bundan sonra "tık para" gibi bir şey desek ne dersiniz?).



Sansüre bakar mısınız? Fotoğrafı hem yayınla, hem de üstüne koltuk altı kıllarını flulaştır. Milliyet.com.tr'nin bilgisayar başındaki 25 yaşındaki erkek çalışanının görüntü karşısında cinsiyetçi midesi bulanmış, akabinde beyefendi böyle buyurmuş diye tahmin ediyorum. Tıklanmalar ve tık paralar akmaya devam ettiği sürece genel yayın yönetmeninin umrunda değil zaten.

Fotoğrafa eklenen açıklamalar daha ibretlik:

"Madonna'dan mide bulandıran paylaşım"

"... yine çok tuhaf bir fotoğraf paylaştı."

"...bu şok eden fotoğrafın altına 'Uzun kıllarım umrumda değil' yazdı"

Pektabi bütün bunlar yine dönüp dolaşıp neden kadınların vücut tüyleriyle bu kadar ilgileniyoruz sorusuna geliyor. Neden gerçekten? Neden erkekler değil de kadınlar güzellik normlarını 3 santimetrekarelik bir vücut alanında ihlal ettiklerinde bile bunu "mide bulandırıcı", "çok tuhaf" ve "şok edici" bulmaya yönlendiriliyoruz? 

Cinsiyetçiliği ve kadınların ikinci sınıf vatandaş olmasını meşru kılmak için kullanılan tezler bildiğiniz gibi kadınlara yönelik çifte standartlarımızın en temelde insan doğasından kaynaklandığını, genlerden, evrimden, yaratılıştan geldiğini, bizim tamamiyle dışımızda bir konu olduğunu ve günün sonunda "kadın doğası" ve "erkek doğası" diye iki benzemezin varolduğunu söylüyor.

Ama tüm bu tezler tam da koltuk altı meselesinde çöküyor değil mi? Koltuk altı kıllarımızdan daha doğal, daha evrime ait, kadın ve erkek yaratılışımıza bu kadar içkin başka neyimiz olabilir ki?  

Durum böyleyken, o halde soruyorum, güzellik algımızın ayarlarıyla kim oynuyor?

Bu soruyu daha çok konuşacağız sanırım.

(Dy'e teşekkürler)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder