5 Nisan 2014 Cumartesi

Bir bitmedin ABC yumuşatıcı!

Yılların eskitemediği cinsiyetçi ABC deterjan reklamlarına Binnur Kaya'lı bir yenisi eklendi. "Ev hanımları" müşteri grubunu hedefleyen bu reklamlar hijyenden kafayı yemiş, yarı deli, tek boyutlu ev hanımı tiplemeleriyle bıkmadan usanmadan bize merhaba diyor. Binnur Kaya'nın rolünü icra ederken içinin kan ağladığını tahmin ediyorum, zira kendisine bir de Bihter Temiz ismi münasip görülmüş.

İzlemek isteyenler bu bağlantıdan bakabilir. Bir bitmedin ABC yumuşatıcı diyor, yorumumuzu aşağıda sunuyoruz.


Reklamı dikkatimize getiren Büşra Eser başka bir tespitte daha bulunmuş:
 
"Tüm temizlik işleri ve bunları anlamak üzerinden gene nasıl "iyi kadın" "iyi ev hanımı" olacağımızı söylüyor bize. Kadın olmak tüm bunları yapmayı ve yapmamış gibi davranmayı ve de yapmamış gibi yapanlara da inanmamayı gerektiriyor sanki..." 
 
Gerçekten de öyle. Cinsiyetçilik kadınlar üzerinde sayısız mesaj ve beklentilerden oluşan bir ideoloji bombardımanı yaratıyor. Bu mesajların büyük bölümü de sürekli birbirleriyle çelişen, çatışan, kadınları sürekli diken üzerinde olmaya zorlayan türden. Temizlik ve ev işlerinin kadınların "fıtratlarından kaynaklanan" görevleri olduğu mesajı da aynen böyle. Kadınsanız hem temizliği sorgusuz üstlenmelisiniz. Hem de bunu hiç yapmıyormuş gibi yapmalısınız. Hayat devam ediyor ve her şey yolunda. Evet her şey yolunda...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder