19 Mart 2014 Çarşamba

Erkek olunca yerel haber, kadın olunca uluslararası haber

BBC TÜRKÇE SERVİSİ, İskoçyalı kadın öğretmen Bernadette Smith'in  16 yaşındaki erkek öğrencisi Gary Ralston'la yaşadığı ilişkiyi ve müteakip ceza davasının sonucunu sayfasına taşımış. 

Haberi dikkatimize getiren takipçimiz aşağıdaki yorumu da eklemiş:

"Haberdeki durumun her gün Türkiye'de en az 5 okulda tekrarlandığına inanıyorum. Neredeyse normalleştiriliyor,kız çocukları evlendiriliyor v.s. Ama mağdurla failin cinsiyetleri yer değiştirince -fail kadın, mağdur erkek olunca- olay uluslararası haber niteliğini kazanmış.İşte toplumsal cinsiyet algısı diye buna deniliyor.."

Hatta bir ek de ben yapayım. Haberden ayrıca öğrendiğimize göre Smith evliliğiyle sorunları olduğunu, Ralston'a aşık olduğunu belirtmiş. Mağdur erkek öğrenci Ralston ise tüm erkek arkadaşlarının Smith'e hayran olduğunu ve kendisini ilk başta şanslı hissettiğini söylemiş. BBC TÜRKÇE de tüm bu detayları, yukarıdaki fotoğrafla birlikte aynen bize iletmeyi uygun bulmuş. 

Yine rolleri tersine çevirdiğimiz bir senaryoda aynı hacimde detaya rastlayabiliyor muyuz emin değilim?

Bir kere neden bu resim? Suçlu kişi bir erkek öğretmen olduğunda medya okul albümünden alınmış donuk ifadeli bir vesikalık görseli vermekle yetiniyor istisnasız olarak. Bu da tabi medya eğer fotoğrafı vermeyi uygun görürse. Çoğu zaman da gözlerinin üzerine bant çekip fotoğrafın verildiğini görüyoruz. Oysa sözkonusu kadın bir öğretmen olunca bir anda davetlerde çekilmiş, dekolteli, makyajlı Facebook fotoğrafları dolaşıma sokuluyor. Resim zorlama şekilde büyütülmüş üstelik.

BBC TÜRKÇE öğretmenin eylemi ve dış görünüşü arasında gereksiz bir şekilde kurulan bu ilişkinin kadın öğretmenler nezdinde -ve elbette tüm çalışan kadınlar üzerinde- yaratacağı ek baskının farkında olmayabilir mi?

Kısaca "İşte çocuklarımızı emanet ettiğimiz süslü kadın..." efsanesi.

Smith'in okuldaki erkek öğrencilerin hayallerini süslediği gereksiz detayını da eklediğinizde "öyle giyinmeseydin, kendini biraz çirkinleştirseydin..." algısını da beslemiş oluyorsunuz.

Smith'in özel hayatı hakkındaki ifadelerini mahkeme tutanaklarından keyfe keder aktarmak ise "evliliğiyle ilgili sorun yaşayan kadından herşey beklenir..." algısını besliyor. Haberdeki kişi bir erkek olsaydı kuşkusuz bu kadar detay göremeyecektik. Çünkü en baştan en sona kadar inkar, inkar, daha fazla inkar duyacaktık değil mi?

"Şahsımı müdür muavinliği yarışından düşürmeye yönelik koca bir yalandır bu!"

.... Hadi canım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder