26 Mart 2014 Çarşamba

Regl döneminde kadınlar neden "saçmalar"? - erkekler için eğitim seti 2

Aşağıdaki video HÜRRİYETTV.com internet sitesi üzerinden yayınlanan YOL YORDAM isimli bir kısa metraj komedi dizisinden. Bu bölümün adı "Regl Dönemindeki Sevgiliyi Anlamanın 4 Yolu".

(Dikkatimize getirdiği için Merve Ağın'a teşekkürler.)

http://www.hurriyettv.com/bant-mag/yol-yordam/regl-donemindeki-sevgiliyi-anlamanin-4-yolu_39205



Çok yüklenmek istemiyorum. Zira hoş bir ton tutturmaya çalışan samimi bir ekip olduklarını düşündüm. Ama komedi yaratmak adına cinsiyetçi klişelere fazlasıyla başvurmuşlar. Kadınların regl dönemleri hakkındaki genel geçer cinsiyetçi algının mikro bir örneğini başarıyla sunmuşlar. İyi bir örnek olarak arşivlerimizde bulunsun.

Nedir bu videonun kullandığı klişeler, yaslandığı cinsiyetçi efsaneler? Bir itirazı olan yoksa sanırım şunlar:

"regl ağrısını abartan, sosyal olarak saçmalayan, dengesizleşen, durumu idare edemeyen kadın..."

Regl döngüsü kadınların her ay içinden geçmek zorunda oldukları bir fiziksel bir durum. Bir sancı dönemi. Ama sadece tıbbi bir dönem değil, aynı zamanda sosyal bir dönem. Kadınlardan belli bir sosyal role soyunmalarını istediğimiz bir dönem. "Acın yokmuş gibi davran, acını bize gösterme, dışa vurma, ..... ve ne olur saçmalama!"

Bildiğim kadarıyla popüler kültürümüzde regl sancısından başka insanın fiziksel acısını küçümseyen, bununla dalga geçen, ağrısı yokmuş gibi yapamadığı için açık verdiği anları anti-sosyallik belirtisi olarak kodlayan başka bir fiziksel acı yok. Diş ağrısını gizleyemediği için yüzü ekşiyen, kronikleşen apandisit sancısını gizleyemediği için asabileşen, hormonal dengesi bozulduğu için duygu patlamaları yaşayan kemoterapi hastaları hakkında nedense bu tür espiriler, komedi dizileri ve bilimum hoşluklar yapmıyoruz değil mi?

Regl sancısı dışındaki tüm fiziksel acılarla empati kurma eğilimindeyiz. Peki neden?

Bu kadar basit bir tıbbi sorunu, bir empati sorununu medya neden bize tekrar ve tekrar bir espiri konusu olarak sunuyor?

Neredeyse bütün ağırlığını kadınlar üzerine yıkan ve sürekli onlardan "uyum" bekleyen cinsiyetçilik gibi dertten olabilir mi acaba?

Cinsiyetçilik böyle birşey...

2 yorum:

  1. Mesele sadece ağrı ya da fiziksel değil tabi. Adet öncesi sendrom konusunda çok araştırma var. http://tr.wikipedia.org/wiki/Premenstr%C3%BCel_sendrom

    YanıtlaSil
  2. Doğru, bir de bu yönü var. Teşekkürler.

    YanıtlaSil